Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Wednesday, October 3, 2012

Viisaga viisavabasse Brasiiliasse


592 päev,
Reisi algusest 63 266 km,
Brasiilia, Foz do Iguacu

Loo algus on eelmises postituses, Viisavabalt Brasiiliasse, esimene katse. 

Lühidalt võiks öelda, et Puerto Iguazuz asuv Brasiilia konsulaat leidis nende võimuses oleva lahenduse minu konkreetsele juhtumile, sest kuna piir mind ilma viisata riiki ei lase, siis saavad nad anda mulle kiirkorras kõige odavama viisa.

Ma panen siia copy-paste Eesti Välisministeeriumile saadetud meilist.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Teema - Tegelikult ei saa Brasiiliasse viisavabalt.

Proovisin Puerto Iguazust Brasiiliasse sõita, ja keegi ei ole sellisest asjast kuulnudki. Pärast kahetunnilist ootamist ja seaduste uurimist leiti internetist lõpuks mingi EU kodanike liikumist puudutav paber, aga sellega soovitati minna tagasi Argentiina pool asuvasse Brasiilia konsulaati, et nemad on (peaksid olema) kompetentsed olukorra lahendama. Täna, oktoobril külastasin uuesti Brasiilia konsulaati Puerto Iguazus, Argentiinas, kuid kuna konsulaaadi töötajate sõnul on vastav info avaldamata avalikes väljaanetes ning pole jõudnud piiripunktidesse,siis on ikkagi vajalik eesti kodanikele viisa vormistamine, lisanõuded viisa saamiseks on panga väljavõte ja lennupileti koopia, hoolimata sellest, et plaanin riiki saabuda ja riigist lahkuda isikliku autoga. Info jõudmine piiripunktidesse pidi aega võtma paar nädalat, konsulaadi ametnike sõnul.

Vastutulekuna lubati viisa vormistada ootetööna, ja odavamalt, 100 ARG.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Läksin saatkonna kõrval asuvasse hostelisse, täitsin internetis vastava viisataotluse vormi ja printisin selle välja. Fiktiivset lennubroneeringut ei hakanud tegema, selle asemel võtsin autopassi koopia, ning kasutasin markerit, et rõhutada auto numbrit ja omaniku nime. Seejärel tagasi saatkonda, ja pärast lühikest vestlust polnudki enam lennupiletit ja pangaväljavõtet vaja. Pass, taotlus ja autopassi koopia jäid saatkonda, ning tunni aja pärast pidi kõik ok olema. Ja oligi.

Jälle tagasi piirile, veel üks tempel passi, andsin ära eile vormistatud auto ajutise sisseveo ja Argentiina jäi jälle seljataha.

Keset piirisilda tegin peatuse, et tähtsast hetkest paar pilti teha, ning ma ei olnud siin ainus, kes piiriületuse üle rõõmustab.
DSC03783
Aafrikas oleks mõnedes riikides sellise piirisilla pildistamise eest pikaks ajaks arenguvestlusele viidud (Sudaanis pidi ju fotoloa taotlusele kirjtama, et mida kavatsed pildistada!!), aga siin on kuidagi teine õhkkond. Hoopis teistsugune.

DSC03781

Meenub lausekatkend ühest lahedast Brasiilia-teemalisest filmist -
 ... You're a long way from home. This is Brazil!



photo

Ning seejärel jälle tuttav Brasiilia piiripunkt, pargin auto õigesse kohta, ja sees ei lähe seekord viit minutitki. Viisaga on riiki ikka lihtsam pääseda. Minu jaoks on asi lahendatud, aga kui nüüd järgmised eestlased saabuvad, siis nende jaoks on asi ikka lahendamata.

Vähemalt Välisministeerium teadvustab olukorda ja Facebookis on Välisministeeriumi veebikonsuli lehel järgnev teade: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Vaatamata Euroopa Liidu ja Brasiilia vahelisele viisakohustusest vabastamise kokkuleppe jõustumisele (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AL%3A2012%3A263%3A0001%3A0001%3AEN%3APDF) on Brasiilial probleeme selle rakendamisega ehk kõiki piiriületuspunkte pole muudatusest teavitatud.
Loodame, et Brasiilia ametiasutused edastavad info viisakohustusest vabastamisest kiiresti igasse Brasiilia piiriületuspunkti.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Loodan samuti, ja hoian pöialt, et järgmistel on lihtsam, esimestel juhtub ikka.

Loo moraal ja õppetund – kui tahta riiki pääseda, siis sellised asjad tuleb ISE LAHENDADA kohapeal ja kasutades kohapealseid ametnikke ja nende võimalusi. Ja esmamulje riigist on igati positiivne, kui see info liikumise tõrge väja arvata.

Ning seejärel Iguassu juga vaatama, Brasiilia poolt. Aga sellest pikemalt juba järgmises postituses.

DSC03875

This is Brazil!

2 comments:

klaasiJaan said...

Brasiilia juba valjult öeldes on põnev kuulata, mis veel siis ise kohal olles...ja viimane pilt!!!

Tervist, jäksu ja pikka meelt!

Anonymous said...

Endal on plaanis Agentina kaudu Foz do Iguaçusse minna detsembris ja seal mõni päev olla ja ringi vaadata. Kuna ei ole ei oma transporti, varuaega ega lisaraha, siis loodan väga, et selleks ajaks on viisateemad lahenenud! Head reisi jätku!