Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Sunday, December 11, 2011

Sambia, Victoria Falls

Reisi 321 päeva hommik Livingstone lähedal kämpingus algas sellega, et ahvid varastasid hommikusöögiks ettenähtud saia ära. Jälle. Ie olin vist 5 meetri kaugusel. Aga oma viga, pole vaja midagi ripakile jätta. Ja eelmisel õhtul soovitasid valvurid kõik söödav ja ka mittesöödav, nagu matkalaud ja tool, autosse panna, sest pimedas pidid elevandid ringi luusima. Väga viisakas, et nad hoiatasid, sest tee peal ja murul olidki kahtlased tumedad hunnikud. Ja mitte väga tundmatu päritoluga.

Livingstone ja kogu Sambia vaatamisväärsus number üks on kindlasti Zambesi jõel asuv Victoria juga (ehk siis kohalikus keeles Mosi-oa-Tunya, the Smoke that Thunders). Zambezi jõgi on Aafrika pikkuselt neljas (2674 km, Niiluse, Kongo ja Nigeri jõe järel). Kohalikus Tonga keeles tähendab Zambesi “Great River”.

Joa kõrgus on 105 meetrit, ta on poole kõrgem, kui Niagara juga, mille kõrguseks on 51 meetrit. Muljetavaldav on joa pikkus – 1707 meetrit ehk peaaegu 2 kilomeetrit.

Victoria_Falls (67)

Juga asub Sambia ja Zimbabwe piiril. Siin on näha väike osa joast ja jalakäijate sild, mis asub Sambia pool. Ülal vasakul on Sambiat ja Zimbabwet ühendav suur sild, mis konstrueeriti Inglismaal, ehitamise aeg oli 14 kuud ning sild sai valmis aastaks 1905. Paremal on näha väike osa joast.



Kui kõike seda peaks ühe sõnaga kirjeldama, siis kõige paremini sobiks sõna “võimas”. Sest see esimene pilt oli veevaesest ajast tõepoolest võimas. Kahel pool kaljud ja siis langev vesi. Ning see koht pole ilmaasjata UNESCO World Heritage Site.

Victoria_Falls (3)

Jalakäijate sild. Praegu sai kuiva jalaga üle silla, aga kui ikka vett on rohkem ja tuul on joa poolt, siis võib siin saada läbimärjaks.

Victoria_Falls (178)

Siit enam kaugemal ei saa, jõgi on ees. Paremal on Sambia ja vasakul on Zimbabwe. Kui on soov kogu juga näha siis tuleb Zimbabwesse minna.

Victoria_Falls (72)

Tagasi ja üles joa peale, et saaks jälle mõlemad sillad ühele pildile. Ja siinpool on võimalik minna päris joa servale, kedagi keelamas ei ole. Piirdeid ka ei ole. Ainult et vette kukkudes võib tulla 100 meetrit vaba langemist.

Victoria_Falls (115)

Soovi korral saab minna alla Zambezi jõge lähedamalt vaatama. Allaronimise võimalus on ainult Sambia pool.

Victoria_Falls (107)

Pilt poolelt teelt. Kahel pool roheline vihmamets. Selle poolest on vihmaperioodil ilusam, et kõik on roheline ja looduses kõik kasvab, nii et mühiseb.

DSCN2574

Sambiat ja Zimbabwet ühendav sild altpoolt.

Victoria_Falls (63)

Dr. David Livingstone, esimene eurooplane, kes jõudis 17 novembril 1855 joani ja nimetas selle inglise kuninganna auks Victoria joaks.

Victoria_Falls (148)

Ja loomulikult on selliste kohtade sissepääsu juures suveniiriturg, väga hea, et väljaspool traataeda. Rahulikult ringi vaadata ei ole muidugi võimalik. Alguses öeldakse küll, et ega pole vaja osta, tule ja vaata ainult, ainult vaata ja vaata, ja enne kui aru saad, on mõlemad käed vaadatavaid asju täis ja siis läheb jutt ülisoodsatele “Only for you” hindadele. Sest algav vihmaperiood tähendab seda, et külastajaid on vähem ja seda olulisem on kasvõi mõni rahakas turist kätte saada. Püüan viisakalt seletada, et ma tõepoolest ainult vaatan, ma ei ole kaubaturist, vaid tulin siia juga vaatama, aga ega jutt eriti ei aita. Aktiivne müük käib täie hooga, meie müügimehi võiks siia aktiivse müügi koolitusele tuua, on valdkondi, kus meil on Aafrikalt nii mõndagi õppida.

Jätkub..

No comments: