Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Friday, June 7, 2013

Väga vihmane Valparaiso


27-28 mai 2013,
Valparaiso, Tšiili.

Valparaiso_DSC04784
Ilmateade seekord ei valetanud, esmaspäevaks lubas vihma, ja nii sadaski peaaegu terve päev. Aga vihma tõttu ei saa ju jätta Valparaisot külastamata. Teine variant oleks oodata ilusa ilma saabumist, aga ilusat vilma võib mõnikord nädalate kaupa oodata, ja siin on praegu lõunapoolkera sügis-talv. Võrreldav põhjapoolkera novembri lõpuga.


Linna sissesõidul oli liiklusummik, ja edasi sai liikuda nii 10 km tunnis, kui sedagi. Veidi aja pärast selgus ummiku põhjus – üks sõidurida oli suletud, mäenõlvalt oli vihma tõttu üksjagu pinnast teele pudenenud, mõned suured kivid ja silma järgi arvates nii autokoorma jagu kruusa.
Valparaiso_DSC04792
Kaldaäärsed tänavad olid tunduvalt vesisemad ja taevast tuli järjest uut peale. Igatahes sellise padukaga polnud suurt tahtmist linna peale kolama minna, ja üle jäi ainult kas otsida kõigepealt parkimiskohaga öömaja ja siis minna poodi süüa varuma, või vastupidi. Teine variant tundus millegipärast õigem.

Valparaiso_DSC04812
Kohalik Tuukri tänav. Ja järjekordne liiklusummik.

Valparaiso_DSC04815

Valparaiso_DSC04818

Valparaiso_DSC04819
Siin hakkas vesi juba üle äärekivide tulema. Paarkümmend sentimeetrit vett pole muidu üldse mingi probleem, aga kunagi ei tea, mis seal vee all võib peidus olla, kas mõni suurem auk või halvemal juhul on suurem vesi mõne kanalisatsiooni luugi pealt ära lükandud. Peaasi on sõita täpselt eessõitva auto jälgedes, hea lollikindel lahendus.

Edasi läks nagu tavaliselt, leiad kaubanduskeskuse, sõidad ühe tiiru ümber keskuse, et leida niisugune parkla värav, mille pole silti, et siia mahub auto kõrgusega  kuni 2,1 või 2,2 meetrit (buss koos katuseraamiga on 2.35 nimelt, ilma raamita oleks alla 2 meetri). Ei saa ju hakata suure hurraaga mööda kaldteed parklasse sõitma, ja siis viimasel momendil avastada, et siia ikkagi ei mahu, ja tagasi ka ei saa, sest autod on järjekorras selja taga. Aga lõpuks leiab parkimiskoha ikkagi.

Poest tulles oli kell juba niipalju, et lihtsam oli sõita tagasi suurele teele ja jääda tankla parklasse ööbima, kui et hakata Valparaiso järskudele mäenõlvadele rajatud teedel mingit parklaga hostelit otsima. Pealegi veel pimedas ja paduvihmaga.   
Valparaiso_DSC04821
Hommik Copeci tanklas, ja ilm oli täpselt samasugune, nagu eile. Võib-olla isegi hallim.

Valparaiso_DSC04822
Tagasi Valparaiso suunas. Osa vanalinn on ju ikkagi UNECO maailmapärandi nimistus, ei saa ju külastamata jätta

Valparaiso_DSC04825

Valparaiso_DSC04841
Edasi juba linnapilte. Plaza Sotomayor.

Valparaiso_DSC04844Valparaiso_DSC04845
Mereväe peakorter.

Valparaiso_DSC04848

Valparaiso_DSC04856

Valparaiso_DSC04862

Valparaiso_DSC04866

Valparaiso_DSC04880
Ja kuidagi meenutas see osa linnast Tallinna vanalinna, mis sest, et siin olid paljud majad´kaetud värvitud laineplekiga. 
Valparaiso_DSC04895
Kohvik-raamatukauplus. Seest…

Valparaiso_DSC04898
ja väljast.

Valparaiso_DSC04901

Valparaiso_DSC04907

Valparaiso_DSC04908
Ilusa ilmaga oleks siit vaateplatvormilt muidugi suurepärane vaade.

Valparaiso_DSC04914
Jätkub …

Tehnilist juttu siia postitusse seekord ei tule, aga see ütlemine kehtib 100%-liselt “Kui midagi on väärt tegemist, siis on ta väärt ka ümbertegemist”. Lühidalt võib mainida, et auto alune on ikka õline. Ja diidelkütteseade ei tööta, nagu vaja. Aga sellest kõigest juba edaspidi.

4 comments:

Aadi said...

Tere.
Väga vaikseks on jäänud! Kas vesi tegi liiga?

Ootan huviga uusi pilte ja juttu!

Anonymous said...

Käin ka ikka siin vaatamas, kas on miskit uut juurde tekkinud.
Loodan, et pole midagi hullu juhtunud?
Igal juhul olen selle lehe suur fänn!

Tarmo said...

Tere kõigile, kes siit uusi lugusid käivad otsimas!

Suvi on ikka üks hapukurgihooaeg, kui nüüd järjekordse vaikuse põhjust otsida. Ja vahepeal lihtsalt kirjutamine ei edene.

Aga reaalselt on nii, et igasugne foto- ja videomaterjal on viimase kahe kuu jooksul täielikult üle pea kasvanud, ja ootab rahulikku paika (koos korraliku internetiühendusega), et jälle aeg maha võtta ning vahepealsed lood kirja panna.

Herbert said...

Ootan huviga. Peruu on mu lemmik riik!