Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Saturday, November 12, 2011

Tansaania - Kimani Falls

296.päev
Reisi algusest 31406 km
Kirjutatud Malawis.

Kimani Falls pidi välja nägema selline, nagu juuresoleval pildil. Sain Imre käest GPSi jaoks koordinaadid ja muid juhiseid.

DSCN1862

Koht ise oli Sao Hillist 150 km edela poole, ja siis mingi kümmekond km sellist viisakalt öeldes vähemkäidavat teed. Nii et edasi-tagasi paras päevateekond. Et panen kõik asjad jälle auto peale tagasi ja teen sellise päevase proovisõidu, käin vaatan koha ära ja tulen siis veel üheks ööks tagasi, mis sest, et juba 2 nädalat teistel külas oldud.



Selle 150 kilomeetri peal oli vist 7-8 politsei kontrollposti, kes soovis näha tulekustutit jne. aga lõpuks jõudsin Kimani jõeni. Keeran enda arvates õigest kohast vasakule ning sõidan otse edasi, paarisaja meetri pärast jõuan koolimaja hoovi. Õnneks on tunnid juba ammu alanud, sest muidu oleks publikut silmapiirini. Keeran otsa ümber ja üritan õiget teeotsa leida, aga kõik rajad on sobivad ainult mootorrattaga läbimiseks. Küsin kohalikelt juhatust, pärast lühikest vestlust istub üks nendest autosse ja juhatab külamajade vahelt läbi. Tavaliselt soovivad teejuhid vaatamisväärsuseni kaasa sõita, aga seekord on teisiti. Küsimuse peale, et palju joani maad on, san vastuse, et 25 km. Ok, las olla, tegelikult peaks olema veidi üle 10 kilomeetri.

DSCN1857

Suured kivid.

DSC02294

Ja kuivad jõesängid.

DSC02293

Vahepeal hoopis korralikumad teelõigud, aga mitte kauaks.

DSCN1859

Võiks öelda, et peaaegu kohal, veel viimased paarsada meetrit parkimisplatsini. Juga on juba nähtaval.
See oli nüüd tavapärasest väga erinev joakülastus. Alates sellest, et keegi ei tahtnud kaasa tulla teed juhatama, kõik see 10 kilomeetrit oli täiesti inimtühi ning lõpetades sellega, et joa juures polnud samuti mitte kedagi. Ei pileti ega suveniirimüüjaid. Ju siis ei ole selline koht, kus tasub külastajaid passida.

DSC02320

Viimane rada polnud ette nähtud autosõiduks, kui tee on ikka poole meetri laiune, siis ei mõtet sinna neljarattalisega trügida.

DSC02307

Veel üks pilt okste vahelt. Joa ümber on kõik roheline, aga vett on vähevõitu.

DSC02316



DSCN1891

DSC02295


DSCN1887

Ja siis kiiresti suurele teele tagasi, sest taevas oli muutunud kahtlaselt tumesiniseks. Ikkagi vihmaperiood on algamas.

DSC02335

Kuskilt siit läks tagasitee üle kivide ja läbi kollase rohu.

DSC02353

Tansaania Rahvusmuuseumis oli väljapaneku hulgas puust jalgratas ja juures oli selgitus, et sellised jalgrattad on siiamaani mõnedes regioonides kasutusel. Ja olidki. See isend on küll ilma ketita, aga ikkagi täispuidust jalgratas.

DSC02364

Ohukolmnurk. Puuoksad teepeal asendavad ohukolmnurka, ning päris ohukolmnurk on politseile ettenäitamiseks. Tegelikult peab neid Tansaanias olema kaks ja nende olemasolu kontrollitakse. Palju õigem oleks hoopis matšeete või kirve olemasolu kontrollida, sest kuidas muidu neid oksi vajadusel raiuda. 

DSC02365
DSC02366

Siin on hiljuti toimunud kulupõletamine, igatahes bensiinijaam on alles.

DSC02388

Maanteeäärne Tansaania.

DSC02409
DSC02452

Ehedam Aafrika

DSC02480

Tee ülesmäge Kitulo platoole.

DSC02497

Hamsini na Saba Pass. Ehk rahvakeeles, nüüd läheb tee jälle allapoole. Kõrguste vahe on kilomeeter.

DSC02504

Edasi läks suur tee Mbeya poole.

DSC02529

Ainult et Mbeyasse ma ei jõudnudki. Sest enne Mbeyat jäi kummalisel kombel liiklus järjest hõredamaks ja vastutulev liiklus praktiliselt puudus. Mis oli iseenesest üllatav, kuna seda teed pidi toimub põhiline liiklus Tansaaniast nii Malawi kui ka Zambia suunas ja enne Mbeyat on suur teede ristumiskoht, kus siis tee hargneb.
Sõidan, ja siis vaatan, tee ääres seisab kaugusesse kaduv veoautode rivi. Ju siis on ees järjekordne veokite kaalumispunkt, arvan. Sõidan sellest rivist mööda ja hakkab silma, et teeäärsed bensiinijaamad on tihedalt suuri ja väikeseid autosid täis. Aga sõitvad autod puuduvad, suur kolme riigi vahelise peamaantee ristumispunkt ja liiklus puudub. Sisetunne ütles, et nüüd on midagi korrast ära, võtsin kiiruse aeglasemaks ja liikusin edasi.

DSC02529

See on ainus pilt, mis ma sealt tegin, sest mida kaugemale ma sõitsin, seda rohkem hakati kätega vehkima ja märku andma, et jää seisma. Edasi sõita sain seni, kuni kaugemalt paistis tuld ja suitsu ning mingid takistused olid teel.

Korraks arvasin, et mingi kütuseveok põleb, aga seekord oli hoopis teistsugune lugu. Jäin seisma, kohalikud olid kohe kobaras ümber auto ja mulle tehti selgeks et edasi sõita ei saa, sest käimas on kohalikud rahvarahutused, autorehvid põlevad keset teed, et keegi mööda ei saaks. Keegi ei tahtnud rahutuste põhjustest lähemalt rääkida, ainult et soovitati tagasi pöörata või siis tee kõrvale hotelli ootama minna. Liiklusseisak oli alanud juba reede hommikul ja lõppaega ei osanud keegi öelda.

Igatahes lõpuks läks nii, et üks kohalik elanik istus autosse ja juhatas mind mööda vaevalt läbitavaid kõrvalteid suurest ristmikust mööda Malawi suunas viiva tee peale. Ning sõidu ajal sain niipalju lisainfot rahutuste kohta, et tegemist on konfliktiga võimude ja kohalike väikeettevõtjate vahel, ja et võimudel on plaanis lammutada kõik teele lähemal kui 30 m olevad ehitused. Ja nüüd siis hakati seda lammutamist ellu viima ja omanikud alustasid protesti.

Tegelikult hakkas juba esimestel päevadel Tansaanias varem silma, et enamustel teeäärsetel majadel olid suured punase värviga ristid, mis tähistasid lammutamisele kuuluvaid objekte. Alguses arvasin, et lihtsalt graffiti, aga hiljem seletati asi ära.

Ning juba Malawi tee peal olles tundus tol momendil õigem sõita seekord otse Malawi suunas. Külastamata jäi nii Mbozi meteoriit kui ka Kalambo Falls. Sest nagu kohalikud õigesti ütlesid, et parem on sinna teetakistuste juurde mitte sõita, ühtegi sõidukit ei lasta läbi ja ega need rehvid seal ilmaasjata ei põle. Ning rahvamass ei käitu alati mõistlikult ja teisel pool Mbeyat pidi olema samuti tee kinni.

DSC02534

Ja lõpetuseks:

Kraan järjekordses ööbimiskohas.

DSC02541

Ma ei saanud alguses asjale pihta.  Kuidagi omapärane, sest vett tuli pärast vasakpoolse ehk siis tagumise kraani keeramist. Aga ega valge inimene ei suudagi vist Aafrikat lõpuni mõista.

1 comment:

imre said...

Näed siis turvalist Tansaaniat.Segab isegi vaba liikumist. Tegelikult kuulsime seda nüüd esimest korda sinu käest.Eks varsti jõuab jama ka meie aia taha.