Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Saturday, March 24, 2012

Namiibia, Sossusvlei

.
Namiibia ja Sossusvlei suured punased liivaluited. Kui kuskil on müügil kasvõi kaks postkaarti, siis ühel on väga tõenäoliselt Sossusvlei luited.

Sossusvlei_DSC00668
Luiteid soovitatakse külastada päikesetõusul või loojangul, sest varjud toovad välja luidete teravad piirjooned, keskpäeval on efekt väiksem.



Logistiliselt on kõige paremal pidistamise ajal külastamine veidi keerulisem, sest luited on rahvuspargi territooriumil ja väravad avatakse praegusel aastaajal kell 6, see on tund aega enne päikesetõusu ning sulgetakse kell 20. Pilet kehtib 24 tundi ja on suhteliselt mõistliku hinnaga, 80 Namiibia dollarit (8 eurot).

Sesriem_Canyon_DSC00554
Enne päikeseloojangut jõuab veel külastada Sesriemi kanjonit. Ülaltvaade.

Sesriem_Canyon_DSC00588
All oli alguses samuti huvitav. Kahel pool kõrged seinad ja peakohal päike. Seniajani, kuni vaatasin seda kivi eespool ja siis tuli pähe mõte, et kuidas see kivi siia alla sai. Tundus paras aeg tagasi pöörduda ja üles ronida.

Kui pealelõunal Sesriemi tulla, siis soovitatakse päikeseloojangut minna vaatama Elim Dune juurde, see asub värava ja kämpingu lähedal, paari kilomeetri kaugusel. Päike loojub peale seitset ja kella kaheksaks jõuab ilusasti väravasse tagasi.
DSC00603_001
DSC00600
Ning hommikul päikesetõusuks soovitatakse sõita 60 km kaugusele, seal on need “kõige õigemad” Sossusvlei vaated. Aga hommikul tuleb startida hiljemalt kell 6, et kella seitsmeks õiges kohas olla. See 60 kilomeetrit on korralik asfalttee, mis näitab, et Sossusvlei on oluline turismiallikas. 

Panen seljakotti kaamerate lisaakud, väga vajalikud asjad. Pooleteise liitrise veepudeli, paar viilu saia. Sean äratuse kella viieks.

Kell 5 on veel kottpime Aafrika öö, teen kohvi tassi ja termosesse kaasa. Ning siis liikuma. Kell 6 olid juba mitmed sõidukid värava taga sissepääsu ootamas ning kohe lähebki kiireks sõiduks. Esimene 60 kilomeetrit on korralik asfalttee, lubatud sõidukiirus oli 60, aga reaalselt sõideti pimedas nii 80-90-ga, et päikesetõusuks õiges kohas olla. Ega see nüüd pimedas kõige õigem liikumiskiirus pole, sest tegemist on ikkagi rahvuspargiga, kus on gasellid ja muud loomad, aga õnneks ei olnud nii vara kedagi liikvel. Ja sellel teel ei ole väga tõenäoliselt valgustamata jalakäijaid ja jalgrattureid.

Sossusvlei_DSC00621
Suur tee lõppeb esimese parklaga, ning siit suvaliste neljarattalistega enam edasi sõita ei lubata. Edasi on 4 km väga liivast teed põhiliste vaatamisväärsusteni.

Sossusvlei_DSC00623
Linde-loomi ei lubata ka toita. Arusaadav, harjuvad ära ja jäävadki külastajate toidust sõltuma.

Sossusvlei_DSC00625
Sossusvlei_DSC00620
Parkla. Siit saab edasi rahvuspargi transpordiga. Vähemalt eelmisel päeval öeldi, et  “shuttle” viib kohale, ja autod on ka näha. Ainult autojuhte ei ole veel saabunud. Parklas on veel üks sõiduauto ja paar külastajat Lõuna-Aafrikast, arutame, et kas hakata jalgsi minema või ootame. Kell saab juba seitse.

Sossusvlei_DSC00629
Teiselt poolt läheb taevas järjest punasemaks, viimased minutid päikesetõusuni. Taevas on nagu Disney “Lõvikuninga” filmis.

Autojuhte pole ikka veel.
Sossusvlei_DSC00636
Esimesed päikesekiired. Nii et selline koht on ikkagi tegelikult ka olemas.

Lõpuks saabuvad autojuhid, hakatakse pileteid müüma. auto piletimüüjad, sest selle viimase 4 km läbimine maksab 100 Namiibia dollarit, (10 Eurot).
Sossusvlei_DSC00640
Tee on parasjagu liivane. Mitte just kõige hullem, aga arusaadav, et kõiki siia ukerdama ei lubata. 

Sossusvlei_DSC00644
Vaade autoaknast.

Sossusvlei_DSC00655
4 kilomeetrit liivateed ja ongi viimane parkla, autojuhi saab ka pildile.

Sossusvlei_DSC00765
Mööda luiteharja kulgeb rada, pehme ja liivane. Päike tõuseb kõrgemale ja ilm läheb iga minutiga soojemaks või täpsemalt öeldes kuumemaks.

Sossusvlei_DSC00689
Üles ronides jääb paremale poole Dead Vlei, org kuivanud akaatsiatega. Pikapeale jõuavad päikesekiired ka siia alla, mis tähendab seda, et nüüd on paras aeg mööda liivadüüni külge alla laskuda. Jalanõud lähevad liiva täis, mõiste “liiv potases” seostub vist aastateks Namiibiaga.



Sossusvlei_DSC00717
Sossusvlei_DSC00733
Sossusvlei_DSC00732
Sossusvlei_DSC00751
Sossusvlei_DSC00755
Sossusvlei_DSC00758
Sossusvlei_DSC00762
Sossusvlei_DSC00763
Sossusvlei_DSC00766
Tagasi saab samuti kohaliku transpordiga. Auto juurde jõudes tuleb üks asjameestest vestlema, ja uurima, et kaugelt tulek ja kas auto tõin siia laevaga. Ja siis läheb jutt GPS-ile, et kas mul ikka on GPS ja äkki on 2 tükki ja siis ta saaks ühe endale.  See on nüüd siin riigis esimene kord, kui keegi sellist juttu teeb. Vastan, et on ainult üks ja see kulub endale ära. Tuttav lugu.

Ja siis hakkan ise pärima, et millal see viimane 4 kilomeetrit teed korda tehakse, et kuidagi väga imelik, pikk tee on valmis ja siis viimane jupp tegemata. Nagu raha oleks otsa saanud. Vastus on etteaimatav, seda viimast lõiku ei tehtagi korda. Arusaadav, sest kõik need suurte bussidega ja overland-truck-idega külastajad peavad siit edasi pääsemiseks ostma pileti, kui nad ei soovi just kõrvetava päikese käes 4+4 kilomeetrit kõndida. Liiga oluline sissetulekuallikas kaoks ära, sest need neli autot sõitsid pidevalt edasi-tagasi ja reisijatest puudust ei paistnud olevat. Ja bussireisijatele oli see liivane rada kindlasti omamoodi elamus.

Tagasiteel teen peatuse Dune 45 juures, see olevat kõige fotogeenilisem.

Sossusvlei_DSC00781
Number 45 tähendab, ta asub Sossusvlei tee 45-ndal kilomeetril, aga sinna otsa ronides tulid pähe veel mitmed seosed. Sest väljas oli vist 45 kraadi sooja ja ülesronimine võttis aega vähemalt 45 minutit. Küljed polnud küll täpselt 45-kraadise nurga all, aga piisavalt järsud.

Sossusvlei_DSC00798
Poolel teel üles, rada on sisse tallatud, eksimisvõimalust suurt ei ole. Kõrgusest annab aimu vasakul all olev puu.

Sossusvlei_DSC00814
Peaaegu tipus. Kuskil seal all parklas on buss. Kaugel-kaugel.

Sossusvlei_DSC00805
Panoraam.

Veel hindadest. Autopilet ˇrahvuspargis sõitmiseks maksis 10 Namiibia dollarit ehk siis 1 Euro. Ei taha ühtegi paha sõna öelda. Aga tuleb meelde, kuidas Ugandas küsiti 100 USD-d, ja siis tehti imestunud nägu, et kas seda on siis palju ja kuidas ikka ei maksa. Et ei maksagi?? Küsida ju võib, aga kui hind on liiga kõrge, siis jääb külastamata ja jäigi. Lihtsalt vahelepõikeks. Flashback.
Paar jäädvustust teelt.
DSC00544
Ei kommenteeri. Ja ei oska järgi teha. Pole üritanudki.

DSC00456
Tanklas.

Kellakeeramisest – Namiibias on samuti kellakeeramine moes. Aga kuna Namiibia on lõunapoolkeral, siis algab siin nüüd talveaeg. Sest talv hakkab lähenema. 1.aprilli öösel keeratakse kell 1 tund tagasi, nii et ajatsooniks on UTC+1 ja talve möödudes, 1.septembri öösel keeratakse osutit tund aega edasi.

Septembris on siin juba kevad ja varsti pole ka suvi kaugel.
Sossusvlei_DSC00721

No comments: