Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Saturday, October 5, 2013

Kaieteur Falls


959 päev,
Reisi algusest 105 957 km,
Guyana.

226 meetri kõrgune Kaieteuri juga asub Guyana keskosas Potaro jõel, ja ta on Guyana üks olulisemaid vaatamisväärsusi. Joa külastamine eeldab kõigepealt Georgetownist tunniajalist lennukisõitu, alternatiiv on matkata mitu päeva läbi puutumatu vihmametsa, ja sõita vahepeal paadiga mööda jõge, sest joani ei vii ühtegi teed.
Kaieteur_Falls_DSC06823
Esimene vaade joale vahetult enne maandumist.

Kaieteur_Falls_DSC06807
Stardipäeva hommikul oli taevas parasjagu pilvine, ja kõik märgid ennustasid vihma. Korraldajate sõnul tavaline vihm külastust ära ei jäta, aga lennukiaknast väljavaade pole ju suurem asi.

Kaieteur_Falls_DSC06808
Kaheksakohaline lennuk on ikka väike ja kitsas, istu nagu "sapakas", ehkki istmeid on kaheksale reisijale ja kahele piloodile. Esimene pool tundi peale starti oli kõik ümberringi pilvine, aga hiljem tuli nähtavale roheline maapind.

Kaieteur_Falls_DSC06820
Guyana vihmametsa mitmekümnemeetrised puud lennukilt vaadatuna, paljast maad ei ole peaaegu kusagilt näha.

Kaieteur_Falls_DSC06974
Nagu brokoli kapsas, ainult et see roheline väli ulatus kuni silmapiirini.

Kaieteur_Falls_DSCN8096
Seejärel läheb maapind järjest mägisemaks.

Kaieteur_Falls_DSC06947

Kaieteur_Falls_DSCN8103
Kaieteur Falls Airport

Kaieteur_Falls_DSCN8102

Kaieteur_Falls_DSC06830

Kaieteur_Falls_DSCN8119
Joa juurde saab läbi metsa.

Kaieteur_Falls_DSCN8132
Teerada.

Kaieteur_Falls_DSC06888

Kaieteur_Falls_DSCN8130

Kaieteur_Falls_DSC06840
Giidi sõnul on praegu veevaene aeg. Aga vaatepilt on muljetavaldav, ma olin varem pilte näinud, aga tegelikkus on ikka hoopis teine.

Kaieteur_Falls_DSC06882
Igasugused piirded puuduvad.

Kaieteur_Falls_DSCN8142
All, rohkem kui kahesaja meetri sügavusel voolab jõgi.
Kaieteur_Falls_DSC06912
Kohustuslik foto.

Kaieteur_Falls_DSCN8150
Kohapeal saab olla kaks tundi, aeg liigub väga kiiresti. Seejärel uuesti lennukisse, ja lennatakse madalal jõe kohal piki kanjonit. 

Kaieteur_Falls_DSCN8154

Kaieteur_Falls_DSC06941
Kokkuvõtteks võib öelda, et väga ilus ja võimas, mitte küll nii võimas, ja suur nagu Iguazu või Victoria, aga Kaieteur on juga, mis väärib külastamist.  
Lisalugemist:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaieteur_Falls
http://www.worldwaterfalldatabase.com/top-100-waterfalls-list/10/

Edasi jälle viisateemal, sest nii nagu Guyana, vajab viisat ka järgmine külastatav riik – Suriname. Viisat pidi olema võimalik taotleda Brüsselis, aga peale selle on Surinamel saatkonnad ka kõrvalriikides, sealhulgas ka Guyanas. Niipalju oli mul juba varem välja uuritud, et viisat peaks saama probleemideta. Isegi samal päeval või siis järgmiseks päevaks. Aga uuem info oli see, et alates 2011 aasta novembrist on mitmete riikide kodanikel võimalik omale taotleda “Tourist Card”, mille maksumus on 25 USD, ja nende riikide nimekirja kuulub ka Eesti. 

“Tourist Cardi” taotlemiseks oli vaja kehtivat passi, passi pildiga lehe koopiat, ning Guyana viisa ja sisenemistempiga lehe koopiat. St vahepeal tuli leida linna pealt koopiateenust pakkuv firma, aga neid õnneks jätkus.
Georgetown_DSC06790
Kogu protsess käis üldiselt kiiresti, peale vajalike koopiate tegemist tuli väljas puuvarjus oodata, et lõunaaeg läbi saaks, ja pärast seda läks alla poole tunni, ja siis oli “Tourist Card” olemas. Passipilte polnud vaja, ja mingeid ankeete polnud samuti vaja täita.

Niipalju lisainfoks, et ooteruumi seinal oli silt, mis teatas, et viisa eest ei saa maksta Guyana dollaritega. Ja et vastu ei võeta 1 ja 100 USD kupüüre, ning rebenenud ja scotch teibiga paigatud raha.

Mulle tuli jälle meelde Aafrika, kus kõik soovisid saada täiesti uut ja siledat, ilma ühegi kortsuta raha, aga tagasi sai alati kortsus ja teibiga parandatud dollareid, kehtis lihtsalt põhimõte et “võta või jäta”, paremat ei ole, kui see ei sobi, siis muud pole kuskilt võtta. Hea seegi, et Zimbabwes sai kõik kortsus rahatähed jälle käiku anda, seal nad nii virinad ei olnud. Kvantiteet on ju oluline.

Georgetowni tänavapilt.

Georgetown_DSC07071

Georgetown_DSC07053

Georgetown_DSC06791

Georgetown_DSC06796
Veel üks huvitav kolmerattaline. Kuidagi tuttav tuli ette.

Georgetown_DSC07058
Lihgthouse. Tuletorn on ehitatud 1830 aastal, aga sinna üles ronida ei olnud võimalik, sest parasjagu käisid restaureerimistööd. Kahju. Kindlasti oleks kõrgelt linnale hea vaade.

Georgetown_DSC07061

Georgetown_DSC07063
Ja kaldapealne. Paremal on Atlandi ookean.

Jätkub.

2 comments:

Anonymous said...

Muljetavaldav. Victoria joaga ehk tõesti võrrelda ei saa, aga samas jällegi see vihmamets seal ümber. Eks igal joal ole omad plussid.

Tarmo said...

Vihmamets ja mäed teevad koha eriliseks. Ja vihmaperioodil on kindlasti võimsam vaade.