Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Sunday, April 15, 2012

Welwitschia mirabilis

.
Welwitschia on ürgaegne taim, mis kasvab Atlandi ookeani rannikul Namiibia kõrbes ja Lõuna-Angoolas. Ja näeb välja, nagu mingi kummaline kuhi otsast kuivanud lehti.

Taim koosneb madalast tüvest ja ainult kahest lehest, lehtedel on katkised ja kuivanud otsad. Ta on paljasseemne taim, nagu okaspuud, ning teda võibki pidada puuks, mis on kohandunud kõrbes elama ja millel on ainult juur ja lehed. Taim võib elada kuni 1500 aasta vanuseks, lehed kasvavad kogu taime eluea, kuid nad kõdunevad otsast ning nende pikkus ei ületa 4-5 meetrit. 

Räägitakse, et kui Austria botaanik Friedrich Welwitsch 1860. aastal Lõuna-Aafrikas rännates selle taime avastas, langes ta hardas imetluses põlvili ega julgenud hulk aega oma leidu puudutadagi.

Welwitschia õitseb vaid korra oma elu jooksul.
Welwitschia_DSCN6449
Welwitschia on kohandunud kõrbe ekstreemsete tingimustega, ta ei sõltu vihmaveest, vaid saab vett ookenilt tulevatest udupilvedest.

DSCN6418
Taimede külastamiseks on vaja eriluba, seda saab Swakopmundist NWR (Namibia Wildlife Resorts) kontorist. Külastamise maksumis on 40 N$+ auto eest 10$. Ja aega soovitatakse varuda nii oma 4 tundi.

Welwitschia_DSCN6490
Isastaim

Welwitschia_DSC01482
Ja emastaim

Welwitschia_DSCN6438

Welwitschia_DSCN6440

Welwitschia_DSCN6442

Welwitschia_DSCN6513

Welwitschia_DSCN6496
Kõige suurem Welwitschia on ümbritsetud traataiaga.

Welwitschia_DSCN6504
Kõrgus vist oma poolteist meetrit ja läbimõõt 3-4 meetrit.

Welwitschia_DSCN6510
Eemal on väiksemad

Welwitschia_DSCN6468
Ja veel väiksemad.

Welwitschia_DSCN6479
Welwitschia on Namiibia vapil - The Welwitschia mirabilis, rooted in the desert sand is a unique desert plant, a fighter for survival and, therefore, a symbol of Namibia's fortitude and tenacity. Ellujääja taim, mis sümboliseerib meelekindlust ja visadust
namibia_
Rohkem pilte saab näha siit
Ning lisalugemist Wikipediast

No comments: