Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Friday, September 9, 2011

Rwanda, Nyanza ja Butare

Tänavapildid Rwanda pealinnast Kigalist.

DSCF7171

Erinevalt Ugandast ja Keeniast hakkas silma, et mootorratta ja mopeedijuhid ning kaassõitjad kandsid kiivrit. Ja aktsepteeriti valgusfoori punast tuld. Ugandas tekkis küll vahepeal tunne, et valgusfoorid on seal lihtsalt niisama, lihtsalt sellepärast, et korralikus linnas peavad foorid olema.

Ja telefonikaartide müüjad oli küllaltki pealetükkivad, ütled küll, et tänan, no. Aga 5 minuti pärast samast kohast mööda minnes pakuvad uuesti ja uuesti.



DSCF7172

DSCF7170

Bensiinijaam. Bensiin ja diisel on samas hinnas, 1025 Rwanda franki ehk siis 1,23 EURi.

DSCF7163

Järgmine peatuspaik oli Nyanza, mis oli aastatel 1958-1962 Rwanda pealinnaks.

DSCN0488

The ancient King’s Palace – praegu on siin muuseum. See on tegelikult rekonstruktsioon, mitte originaal. Siseneti vasakult poolt, jalanõud tuli jätta valge barjääri taha, väljumine pidi toimuma paremalt, ning kuninga külaline pidi väljudes liikuma selg ees.



Kuninga vastuvõturuum, ning magamisruumi avause kõrval on vasakul kuninga relvastus – oda ja kilp. Paremal vibu ja nooled.



Tulease.
Maja taga oli kaks väiksemat hütti.



Piimanõud.

DSCN0504

Ja selles majas on õllenõud, ning siin elas ametimees, kes pidi kõik kuningale serveeritava õlle enne ära proovima. 



Belglaste poolt kuningale ehitatud Kings Palace, praegu asub siin muuseum. Siseruumides pildistamine keelati järjekordselt ära, põhjenduseks toodi, et kui keegi teeb pilte ja neid teistele näitab, siis teised seda kohta enam külastama ei tule. Selline suhtumine (mõttemaailm) ei olnud muidugi eriline üllatus. Igatahes sees sai ülevaate Rwanda ajaloost kuni iseseisvuseni, nii et Nyanza on koht, mida tasub külastada. Genotsiidi käigus olid küll paljud eksponaadid  ära varastatud, aga sellegipoolest huvitav ja külastamist vääriv koht.

Edasi 30 km lõuna suunas Butare (uue nimega Huye) linnani. Elanikus kasutavad ise siiani vana nime. Linnas asub Rwanda Riiklik Ülikool (National University of Rwanda).

DSCN0528

Butares asuv Etnograafia Muuseum (teise nimega National Museum of Rwanda) pidi olema Ida-Aafrika üks parimaid. Oligi.

Ainult et siseruumides pildistamine oli ka siin keelatud. Põhjendused samad, mis eelmises kohas. Vähemalt giid rääkis korraliku inglise keelt ja vaatamist oli piisavalt. Giiditeenus oli piletihinna sees (6000 kohalikku ehk siis 7,19 EUR). Nii need pildid jäidki tegemata, sest giid oli kogu aeg 2 m kaugusel.



Vaade kaugemalt. Vähemalt väljas oli pildistamine lubatud.



Maja taga oli veel üks Kings Palace.



Ja selle taga abihooned.

DSCN0548

Sama käsitöö oli ka suures majas klaasi taga, aga siin väljas polnud mingid pildistamispiirangut.

DSCN0552





Butare.

Kokkuvõtteks.
Reisiraamatud – East Africa Lonely Planet oli üks infoallikas, aga see jäi kuidagi lahjaks, tunduvalt asjalikum oli Bradt Rwanda (3th edition), mille ostsin turismiinfo keskusest ORTPN (Office Rwandais du Tourisme et des Parcs Nationaux).

Hea raamatupood on Ikirezi – Librairie Ikirezi Kigali. Poes oli korralik kaardivalik (Uganda, Tansaania, Sudaan, Etioopia ja veel mitmeid), saadaval olid mõned Lonely Planeti raamatud ning Bradt Rwanda 4th edition (viimane), samuti Bradt Mozambique ja Botswana (mis jäid küll ostmata, sest mõlemad olid eelviimane trükk). Ja omale meeldib see, et juba mitmetes Bradti raamatutes on lisaks aadressidele ka GPS-i koordinaadid. Nii ööbimispaikade omad kui ka muude vaatamisväärsuste omad.



Butarest kuni Rwanda-Burundi piirini oli väga korralik tee. Rahvast oli veidi hõredamalt. See tähendab, et kui auto seisma jätad, siis läks ikka üle paari minuti, enne kui keegi  "mzungu" hüüab ja auto poole jookseb.

Piiril läks Rwanda pool vist 10 minutit, aga võib-olla veel kiiremini. Omal oli põhiline mure jälgida, et millisele lehele piiriületuse tempel lüüakse. Sest tühjade lehtede arv passis on järjest vähenenud ja see veel puuduks, kui keegi oma templi keset tühja lehte lööb. Meie tumepunases EU passis on ju ainult 12 lehte viisade jaoks. Positiivne on jälle see, et vajadusel väljastatakse lisapass ja varsti tekib see huvitav moment, kus on ühest riigist väljumine vana passiga ja teise sisenemine uue passiga.

Rwanda naabrist Burundist tuleb juttu järgmises postituses.

Sest tegemist on hoopis teistsuguse riigiga. Viiest Ida-Aafrika riigist on neli turistide sihtkohad, Tansaania, Keenia, Uganda, Rwanda. Ja Burundi on see, mida tavaturist ei külasta.
East Afrika Lonely Planetis on Burundi kohta infot ainult 4 lehte!! Rwandat on 28 lehte

DSCF7144

Reggae-music, aga praegu vaadates tundub, et hoopis poltergeist on fotol

DSCF7140

No comments: