Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Saturday, December 3, 2011

Sambia, Kalimba krokodillid

316 päev,
Lusaka,
Pioneer Camp.

Kuna kämpingus levib wifi ja on vahelduva kiirusega internet (mille eest ei pea eraldi maksma, kasutamine on ööbimise hinna sees), siis tegin googles päringu, et mida siin Lusakas veel huvitavat ja vaatamist väärivat on.

Põhiliselt muidugi turud ja paar suurt kaubanduskeskust, Munda Wanga Park, kus sai eelnevat käidud, Rahvusmuuseum, kus on samuti käidud. Ja veel soovitati külastada Kalimba roomajate Parki, mis asub u 10 km Lusakast põhja poole. Linna sõites hakkas järjekordsel ristmikul silma silt “Reptile Park”, siis oli asukoha leidmine probleemivaba, mis sest, et GPS juhatas mingit muud ja pikemat teed.

Aafrikas on üldjuhul kindlam on jälgida silte ja teeviitu ning vajadusel küsida kohalikelt, kui usaldada GPSi kaartidel olevad andmeid. Nii ka seekord.  Paarkümmend minutit sõitu mööda punasetolmulist Aafrika teed ja seal nad olidki.

Koht oli nagu tavaline roomajate loomaaed koos piknikupaiga ja eraldi basseiniga külastajatele. Elanikeks erinevas suuruses ja vanuses krokodillid, ja neid oli tõepoolest palju, maod, kilpkonnad. Sissepääs 20.000 kwachat. Ehk siis 4 USD.

Kalimba_Reptile_Park-18_thumb1

Põhilised asukad on Niiluse krokodillid, keda pidi giidi sõnul olema kokku 6000. Erinevas vanuses ja erineva suurusega. Ja keda kasvatakse põhiliselt nende naha pärast.



Kalimba_Reptile_Park-5_thumb1

Niiluse krokodill on üks kolmest Aafrika krokodilliliigist, ta võib kasvada kuni 6 meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 730 kilogrammi, tema menüüsse kuulub põhiliselt kala, aga ta ründab kõike elavat, kellega ta tee vees või maa peal ristub.

Võrreldes kõigi teiste roomajatega on neil kõige enam arenenud aju. Erinevalt paljudest roomajatest emane krokodill kaevab munade jaoks veest paari meetri kaugusele kuni poolemeetrise sügavusega augu, muneb sinna keskmiselt 50-60 muna, ning seejärel valvab 3 kuud sealsamas pesa kõrval, kuni on aeg järglaste koorumiseks. 

Krokodill hoolitseb oma järglaste eest kaks aastat, kuni nad on 1,2 meetrised ja suutelised ise hakkama saama. Lisalugemist wikipediast Link

Kalimba_Reptile_Park-1_thumb

Mõned magavad magusasti päikese käes.

Kalimba_Reptile_Park-23_thumb1

Ja mõni ootab, suu ammuli, kuni toit ise suhu jookseb. Äkki ikka keegi tuleb. See on nagu loteriipiletiga, et ega niikuinii ei võida, aga kui pilet osta, siis on mingisugunegi võimalus.

Kalimba_Reptile_Park-9_thumb

Järgmine müüriga ümbritsetud bassein. Aastased krokodillid kaugemalt, terve basseini äär oli teisi paksult täis.

Kalimba_Reptile_Park-11_thumb

Ja lähemalt.

Kalimba_Reptile_Park-16_thumb

Kalimba_Reptile_Park-22_thumb

Kalimba_Reptile_Park-10_thumb

Kalimba_Reptile_Park-13_thumb

African Slender Snouted Crocodile – teine krokodilliliik, väga teravate hammastega. See krokodill võib kasvada 3-4 meetri pikkuseks, muneb keskmiselt 16 muna, elab põhliselt Kesk- ja Lääne-Aafrikas. Lisalugemist wikipediast

Kalimba_Reptile_Park-21_thumb

Hoopis teist nägu.

Kalimba_Reptile_Park-17_thumb1

Kalimba_Reptile_Park (7)

DSCN2499

Pärast pildistamist läheb võrgu taha tagasi.

Kalimba_Reptile_Park (8)

Kalimba_Reptile_Park-19_thumb

Ning kuna sellistes krokodillifarmides kasvatatakse niiluse krokodille põhiliselt naha pärast, siis käiku läheb ka liha. Kohapeal oli väike söögikoht.

Ülaloleval pildil on krokodilliburger, mõtlesin, et proovin selle eksootilise roa siis ära. Täiesti söödav. Maitses nagu vürtsitatud kana. Hind 2 USD. 


Kalimba_Reptile_Park-2_thumb

DSC03492

DSC03593

Eileõhtune skorpion, seekord väiksem.

Ja just nüüd  – mõtlen, et nüüd saab blogi kohe üles, ja ennäe, mingi must elukas ronib mööda mööda põrandat ja peatub laua all.

Siin ta on:

DSC03607

Kindlam on hoida jalad toolil. Mööda plastmasstooli jalga ta ikka üles ei roni. Ja üldse oleks õhtul kindlam kummikutega ringi käia. Ja taskulamp või siis pealamp peab alati kaasas olema, sest kunagi ei tea, millal elekter ära kaob.

Vaatame, mis ja kes homme kaamera ette jäävad.

No comments: