Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Thursday, December 14, 2017

Los Andes ja Santiago

13.12.2017-14.12.2017
1464-1465 päev.
Teekond: Los Andes – Santiagos – Copec Tankla – uuesti Santiagos – Chimbarongo  
Reisi algusest  160 849 km.

DSC07339
Hommikul. Camping El Sauce.

Los Andes on 55 tuhande elanikuga Tšiili väikelinn, asutatud 1791 aastal. Niinimetatud piirilinn, sest seda läbib Tšiilit ja Argentinat ühendav Santiago-Mendoza maantee. Siia on ehitatud korralikud ümbersõidud, ja veoautode liikus ei pea linna läbima.


Päeva listis on kolm olulist asja, kõigepealt elementaarsete toiduvarude täiendamine, sest Tšiili piiripunktist üldiselt toiduaineid üle tuua ei tohi. Konservide pärast pole seni pahandust olnud, aga puuviljad-juurviljad-liha-ja piimatooted-munad ja veel palju muud on keelatud. Päris pikk nimekiri on. Teistpidi on jälle kasulik, et teed enne piiriületust inventuuri, näeb täpselt ära, mis on omal olemas (kaks tuunikala konservi, poolik pakki riisi ja neli puljongikuubikut), ja mida juurde vaja. Ja väikseid kaupluseid on siin piisavalt.

Teiseks oli vaja saada tööle sim-kaart. Enteli esindused on aga igas natukenegi suuremas linnas. Nende prepaid, ehk siis ettemakstud kaartidega on mul nii juhtunud, et kui ei kasuta pool aastat, siis tuli uus kaart osta, ja sai uue numbri. Seekord uut kaarti ei saa, jääb sama.

DSC07340
Los Andes. Maalingud majaseintel.

DSC07341
Teine korrus oli ilus vaadata.

DSC07342
Kolmandaks oli vaja uut õhufiltrit, sest seda Buenos Aireses leida ei õnnestunud, ja soovitati otsida Santiagost. Et kui kuskil mujal ei ole, siis Santiagos Avenida 10 Julio ääres ikka mõnes kaupluses on. See Avenida 10 Julio on niisugune poolekilomeetrine lõik, kus on igasuguste autovaruosade müüjad. Ma sain kunagi sealt uue starteri, 2013 aastal. Los Andese linnas öeldi samuti, et meil niisugust filtrit ei ole, mine vaata Santiagost.

DSC07345
Santiago.

DSC07347
Plaza de Armas ja Jõulupuu.

Siit linnasüdamest polnud üldse plaanis autoga läbi sõita, aga õhtuse tipptunni käigus lihtsalt läks nii. Santiago tipptund jääb alla Sao Paulo tipptunnile, aga see eest paneb Tallinna tipptunnile pika puuga. Auto oli autos kinni, ja alternatiivset varianti liikumiseks oli juba hilja otsida.

Ja lõpuks juhtuski, et jõuad kohale 10 minutit peale seitset, kui kõik on oma poed just kinni pannud. Aga järgmisel päeval mööda õiget teed tagasi tulles sain otsitava filtri. Mitte küll originaali, vaid 1 cm suurema, Hi-Besta oma. Olukord lahendatud mõneks ajaks.  

DSC07348
Hetk Santiago liikusest.

DSC07353
Turvaline ööbimispaik – Ruta 5 ja Copeci tankla. Santiagost väljas. Tankla on mitte ainult tankla, vaid siin on korraliku menüüga söögikoht, ja väike kauplus samuti. Rahvast liigub päris palju, kes peab suitsupausi, ja kes jalutab koera, ja kes tuleb perega sööma. Tšiilis on linnadevahelised vahemaad ka hoopis teist mõõtu, kui Eestis. Ikka neljakohaliste numbritega mõõdetavad.

Tavaliselt pole kella ühest kuni kella seitsmeni suurt liiklusmüra.  Praktiliselt saaks ööbida peaaegu suvalises linna parklas, aga kui ikka väljas on suur suvi ja oma 30 kraadi sooja, siis on oluline pesemisvõimalus. Tanklas dušikasutamine maksab alla dollari.

Teoreetiliselt on olemas matkaduššid, et on nagu suur 5 liitrine tugevplastmasskott, ja all on kraan ja dušivoolik, aga ma kunagi ostsin Namiibias niisuguse, ja see pidas vastu vist paar kasutamist. Siis hakkas lagunema, ja lõpuks läks prükkarisse. Veel üks variant on, et katusele mingi kapitaalsem plastmassist mahuti, mitte kilekott, ja siis aga see on jälle lisaraskus kõrgemal, ja lisaks on vaja vähemalt 5 meetrit voolikut, et kuidas see vesi sinna üles saada.

Ning lõpuks jääb ikka vana ja kindel lahendus, pehmest plastmassist 10 liitrine ämber – bucket shower. Ämbris saab sõidu ajal muid asju hoida, ei lenda mööda autot laiali. Senine elu on näidanud, et plastmassämber peab reisil vastu u 2 aastat. Siis hakkab vajama teipi, et koos püsiks ja vett peaks.

Jätkub…

No comments: