Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Monday, January 17, 2011

Türgi - Ankara


12. päev
17-01-2011 Õhtu
Türgi, Ankara
Reisi algusest 3606 km,

Eilne päev möödus Istanbulis. Mis 1930 aastani kandis nime Konstantinoopol. Ja Sultanahmet mosee ehk Sinine Mosee on islmamimaailma üks väljapaistvamaid ehitisi, mida ma tahtsin kindlasti vaadata. Ja vanalinna samuti. Ikkagi väga ajalooline koht.

Aga Istanbuli liiklus on ikka lahe. Üle keskmise lahe. Ja linn on suur ja autoga ringisõitmine pakub korralikku pinget. Siin ise küll sõidu ajal mobiiliga rääkida või siis burgerit süüa ei taha. Suunda näidatakse tunduvalt vähem, kui vaja ja üllatab see, et ka signaaliga kuidagi koonerdatakse. Lihtsalt sõidetakse sinna, kuhu vaja ja küll keegi ikka teed annab. Autode külgi ja stangesid vaadates tundub, et ega ikka alati ei anta küll.

Euroopa ja Aasia vaheline Bosporuse sild on tasuline. Mõned muud suured teed ka. Ja siin on nende teemaksudega nii, et neid ei saa maksta sularahas. Sõitmiseks on vaja kas osta eraldi kaart – KGS card – millele saab laadida raha või siis elektroonne registreerimine (OGS = Otomatik Geçiş Sistemi, "Automatic Passage System). Neid väljastavad pangad ja selle elektroonse registreerimisega võib lihtsalt hooga väravate vahelt läbi sõita.

Tegelikult on need väiksemad teed toredamad, näeb rohkem kohalikku elu ja melu.
Kütusehinnad on järgmised – NB ei ole kroonides Smile
DSCN0302
Hinnad on Türgi liirides, kui jagada kahega, saame hinna eurodes. Nii et hinnad nagu Norras. 32 EEKu liiter. Odavam diisel 25 EEKu liiter. Hea, et sai Bulgaarias paagid täis võetud. Selliste hindadega siin pikalt vastu ei pea.

DSCN0304
Õnneks on teed suurepärased. Selline lint läheb läbi mägede Ankara poole. Ilm on muidugi ikka veel hall
Ja Ankaras on mõned tänavad ikka tõepoolest järsud. Huvitav, kuidas nad neid alfalteerisid??

DSCN0310
See on tehtud äärelinnas. Kesklinnas oli selline tore trügimine, et anna olla. Aga nii kõva mees ma ei ole, et siin linnas ühe käega filmida ja teisega siis rooli hoida ja käiku vahetada ja signaali anda. Kätest jääb väheseks. Peab homseks mingi kaamera kinnituse välja mõtlema, liiklus on liiga lahe, et seda ainult enda teada jätta.

Ja veel – enamuses teeäärsetes bensiinijaamades on tasuta wifi!!!
Ma loodan väga, et varsti saab teha värvilisemaid fotosid.

No comments: